Maakte u vorig seizoen nog kennis met Jan Wiegers, dit seizoen stond de nieuwe Jan op. Jan Piepers om precies te zijn. Afgelopen november (ja, ja... dat was nog in 2015 inderdaad) zochten we hem op in de kantine te Kardinge. Een interview over drillen, passie voor sport, panda’s en andijvie...

Te beginnen met een eenvoudige doch essentiële vraag: wie is Jan Piepers?

Dat is gewoon Jan Piepers, dat is niet zo moeilijk (*bulderlachje*)!

Ja, goh Jan; kun je misschien wat meer vertellen?

Ik ben geboren in Amsterdam in januari 1948, dus inmiddels 67 jaar oud (red: nu dus 68 :-)) en heb vanaf mijn 8e kennis gemaakt met korfbal, in Amsterdam in eerste instantie. Bij de vereniging HESPA, een hele lage vereniging die toen speelde maar die bestaat nu niet meer. Daarna ben ik verhuisd met mijn ouders naar Steenwijk en ben ik pas op mijn 12e weer begonnen met korfbal en dat was bij NOVEAS (Nooit Versagen Altijd Strijden) in Steenwijk. Daarna ben ik overgestapt naar Leonidas in Noordwolde, dat speelde toen met een mooi jonge ploeg en op een hoger niveau. Vanaf die periode ben ik ook trainer geworden. Sinds 1970 ben ik eigenlijk voor het eerst als seniorentrainer aan het werk gegaan, dat was bij Lintjo, toen was ik 22 jaar.

Zo, zo... En deed je verder ook nog wat?

Al die tijd woonde ik in Steenwijk maar voor mijn opleiding was ik toen in Weert, in Limburg. Daar werd ik opgeleid als algemeen militair. Ik ben de militaire dienst in gegaan om de sport in te gaan. Mijn vader was beroepsmilitair en via mijn vader ben ik in contact gekomen met militaire sportinstructeurs en die zeiden je moet het zo en zo doen. In Weert en later in Hooghalen heb ik mijn militaire sportopleiding afgerond en vanaf 1970 ben ik aan de slag gegaan als sportinstructeur in de Johannes Postkazerne in Havelte.

Aha, lekker drillen!!

Nee, dat is geen drillen! Dat denken ze allemaal maar dat is niet zo. Het is gewoon lesgeven aan militairen. Die kregen verplichte uren sport in de week en daar gaven wij sportles aan. Het was alleen puur gericht op kracht en stabiliteit want als militair zijnde moest je bepakking mee kunnen sjouwen, je moest een eind kunnen lopen en noem maar op, maar in ieder geval zo ben ik in de sport terecht gekomen.

Met drillen wil Jan duidelijk niet geassocieerd worden, nee Jan is een lieve trainer met een zachte hand.... Maar Jan, waarom wilde je eigenlijk überhaupt sportinstructeur worden?

Ik wilde graag sportles geven, dat vond ik mooi.

Tsjonge. En heb je een glansrijke carrière gehad?

Nou, ik heb allerlei functies bekleed binnen defensie, van simpel lesgever tot manager bij zo’n 14 instructeurs waarbij ik er voor zorgde dat iedereen aan het werk bleef, dat er programma’s werden geschreven en al dat soort dingen meer. Dit heb ik gedaan tot ik op mijn 55e met functioneel leeftijdsontslag ging.

Een rekensom leert ons dat Jan al zo’n 12 jaar aan het ‘freelancen’ is. Maar voor we door kunnen naar de volgende vraag staat Jan te popelen om uit te weiden over zijn vele andere specialiteiten. Zo is hij gespecialiseerd in het geven van zwem- en skilessen. Daarnaast heeft hij managementopleidingen en korfbaltrainersopleidingen gevolgd, oh en hij heeft een zwarte band voor judo, oh en hij is ook nog internationaal docent en mag zodoende cursussen en opleidingen verzorgen voor de internationale korfbalorganisatie en van de KNKV. Oh en niet te vergeten is hij handbaltrainer A. Dus vraag Jan om tips over van alles en nogwat, want hij kan het allemaal! Terug naar de prangende vraag die op onze tong ligt, hoe ziet dat freelanceleventje van Jan er nu uit?

Ik heb eigenlijk maar 1 hobby en dat is sport. Daarnaast hou ik van lezen, met name vakliteratuur, ik ben nooit uitgeleerd. Ik zit altijd te zoeken naar nieuwe, andere dingen. Voor de rest heb ik een postzegelverzameling maar daar doe ik heel weinig mee. Ik vind het ook leuk om te klussen, ik ben nu bezig bij KV Drachten waarbij er vier kleedkamers afgebouwd moeten worden. Ik vind het dan met name leuk om alles eromheen te regelen, zorgen dat alles in goede banen geleid wordt en hier en daar een klein klusje zelf doen maar voor de rest iedereen aan het werk zetten.

Ah, dat klinkt vertrouwd: lekker drillen?

Nee, dat is geen drillen!

Oké, oké. Vertel verder...

Dat is vrijwilligerswerk, dat vind ik leuk. Maar als de buurvrouw vraagt of ik haar tuin wil doen, dan doe ik dat ook. Ik kan een heleboel. Ik verveel mij absoluut niet. Maar technisch ben ik niet, niet over motoren beginnen of over elektrische kastjes (Fieuw, er zijn dus toch ook dingen die Jan niet kan!).

En hoe ben je gestrikt om je talenten te botvieren op de ROG-selectie?

Toen ik met ROG in gesprek ging bleek dat de wensen van de selectie goed aan sloot bij de punten die ik belangrijk vindt, namelijk dat iedereen alle functies kan vervullen en iedereen allround kan spelen om een dynamisch spel te krijgen. Het leek mij een mooie uitdaging om dit bij ROG te bereiken. Ik vind de eerste klasse ook een mooi niveau om trainen te geven op dit moment.

En hoe zit het verder met je ambities in de korfbalwereld?

Ik wil op dit moment niet hoger dan de eerste klasse, overgangsklasse, want daar boven komt er voor mijn gevoel gewoon te veel bij kijken dan wat ik eigenlijk niet wil. Vroeger was ik meer ambitieus, toen wilde ik altijd hogerop. Maar nu vind ik dit niveau erg mooi om te doen, ik kan er een hoop in kwijt, ik kan leren mensen beter te worden en dat is voor mij de uitdaging, het opleiden.

Hoe gaat dat opleiden van de eigenwijze ROG selectieleden?

Het is altijd een grote uitdaging om te proberen er het maximale uit te halen. Ik denk dat het qua prestatieniveau, de wil om hogerop te komen of beter te worden niet bij iedereen hetzelfde is. Dus de intrinsieke motivatie is niet voor iedereen 100% gelijk. Dat is soms wel lastig, dan denk je soms dat een speler iets wel kan maar het niet oppakt, en soms een ander die het wel wil oppakken, maar die het niet onder de knie krijgt. Maar dat blijft de uitdaging natuurlijk, om het maximale eruit te halen!

Een tip, misschien werkt drillen?

Haha, terugkomend op dat drillen, ik hou niet van drillen! (Nee Jan, tuurlijk niet...) Heb ik in mijn werk ook nooit gedaan. Ik probeer de mensen altijd te benaderen door ze een uitdaging en een prikkel te geven en daar iets uit te halen. Ik zoek ernaar om mensen te prikkelen en om te laten nadenken om zelf ook met oplossingen te komen. Tot nu toe ben ik niet ontevreden over hoe het gaat, al gaat het wel wat wisselend (noot van de redactie; zo keek Jan er in november tegen aan..).

Genoeg te bereiken dus, dan kan je volgend jaar gewoon verder met deze uitdaging! Maar je hebt vroeger zelf dus ook gekorfbald: hoe ging je dat af?

Ik ben nooit een echte spits geweest, maar wel altijd voldoende doelpunten meegenomen en ik was altijd heel goed in verdedigen, ik kon iemand echt helemaal uitschakelen. Daarnaast was ik rebounder en spelverdeler, allround dus.

Goh Jan, jij was dus zo’n perfecte korfballer! Maar had jij ook wel eens een kaart??

Ik zou ze niet durven tellen, en ze zijn ook zeker niet op twee handen te tellen...

Dus Jan, je bent een driftkikker?

Vroeger meer, als je me 40 jaar geleden als trainer had gezien en nu, dan is dat niet met elkaar te vergelijken. Vroeger was ik qua beleving veel agressiever, veel feller. En tegenwoordig weet ik gewoon uit ervaring dat hoe meer je roept, hoe meer je schreeuwt, hoe minder er uit komt. Ik ben rustiger geworden, ik bekijk het van een afstandje, rustiger. Vroeger was ik ook nog wel eens negatief, van verdorie snap je dat nu nog steeds niet. En tegenwoordig denk ik bij mezelf van: "Nou Jan je moet toch weer een andere oplossing vinden om ze het aan het verstand te peuteren". Ik ben dus verstandiger geworden in de omgang met de mensen.

Oké, geen driftkikker (meer) dus. Met welk dier associeer je jezelf dan?

Ik denk dat ik maar een panda moet zijn. Lekker lui op je reet achter over leunen, en de hele dag maar bamboe vreten!

Nog een laatste vraag. Heb je ook ergens een hekel aan?

Eigenlijk nergens aan. Nou ja, 1 ding heb ik een hekel aan dat is gekookte andijvie met maïzena. Daar heb ik echt een hekel aan dat is wel zo afgrijselijk vies. Dat is niks. Dat is hetzelfde met witlof, als je dat kookt en je doet daar een maizenapapje doorheen, bah! Komt bij mij niet in huis, met zo’n pappie!

Is al goed Jan, we zullen de AC plechtig laten beloven geen maizenapapjes te laten opdienen!

En met deze laatste hamvraag hebben we dit wervelende interview afgesloten want Jan moest weer aan het drillen eh trainen geven! We zijn blij dat we Jan wat beter hebben leren kennen en wensen hem heel veel succes toe met zijn uitdaging bij ROG!

Japie Facts

Woont in:
Bakkeveen, vrouw en vier zoons in Drachten
Coach geweest bij o.a.:
SCO, Lege Geaen, Kv Drachten, Blauw Wit Heerenveen, Rodenburg, Quick Oudega, CSL
Bijnamen:
Japie of Piep
Hoogtepunten:
3e geworden als bondscoach van Engeland op het wereldkampioenschap in Adelaide en als coach van De Lege Geaen gepromoveerd naar de hoofdklasse
Favoriete drankje:
Rum-cola of eventueel berenburg-cola
Favoriete band:
Queen
Favoriete films:
Silence of the lambs en westerns